Tips om je kat te laten wennen aan het kattenluikje

2 minuten leestijd
Tips om je kat te laten wennen aan het kattenluikje

Heeft jouw kat nog nooit een kattenluikje gebruikt? Dan is de kans groot dat het beestje geen idee heeft wat hij met dit vreemde deurtje aan moet. Gelukkig kun je je huisdier een handje helpen om aan het kattenluikje te wennen.


Tip 1: geef je kat de tijd

Alle kattenliefhebbers weten dat katten eigenwijze beestjes zijn. Het heeft dan ook geen zin om je kat te dwingen direct gebruik te maken van het nieuwe kattenluikje. Sterker nog, met dwang kun je je kat zelfs bang maken voor het nieuwe kattenluikje. En vindt je huisdier het kattenluikje eenmaal eng, dan is de kans klein dat hij hier nog doorheen zal stappen. 

Daarom raden wij je aan om je kat vooral de tijd te geven om aan het nieuwe kattenluikje te wennen. Push je kat niet, maar geef hem de tijd om het kattenluikje eerst eens goed te besnuffelen. En als het beestje op het punt staat om er voor het eerst doorheen te stappen, laat je dit hem op zijn eigen tempo doen. Verder is het niet aan te raden om harde geluiden of onverwachte bewegingen te maken bij het kattenluikje, want dit kan ook voor angst zorgen. 


Tip 2: laat het kattenluikje open staan

Door het kattenluikje open te zetten, laat je je kat zien waar het luikje voor bedoeld is. Nu zal je kat sneller geneigd zijn om het luikje eens te proberen. Zeker als je kat het leuk vindt om naar buiten te gaan. In dat geval geeft het gebruik van het kattenluikje namelijk een soort beloning: de frisse buitenlucht! 


Tip 3: laat zien hoe het kattenluikje werkt

Heb je het kattenluikje open gezet, maar voelt je kat zich niet geroepen om er doorheen te stappen? Laat je huisdier dan eens zien hoe het kattenluikje werkt. Dit kun je het beste doen met een speeltje of met een snoepje. Maak er een spelletje van, zodat je kat het kattenluikje leuk gaat vinden. 

Ook is het aan te raden om je kat aan het schommelmechanisme van het deurtje te laten wennen. Laat rustig zien hoe het deurtje werkt; zo voorkom je dat je kat schrikt als deze voor het eerst begint te schommelen.


Tip 4: begin vroeg

Kittens vinden alles leuk en interessant. Zij zijn dan ook in een mum van tijd gewend aan een nieuwe gadget, zoals een kattenluikje. Daarom raden wij je aan om direct een kattenluikje in huis te halen als jouw kitten voor het eerst naar buiten mag. Let op: kittens mogen pas in hun eentje naar buiten als ze minimaal 6 maanden oud zijn en alle vaccinaties hebben gehad. 

Is jouw kat al wat ouder, maar wil je toch een kattenluikje gebruiken? Geen zorgen, ook dat is gewoon mogelijk. In dat geval helpen bovenstaande tips je om jouw lieve huisdier snel aan het kattenluikje te laten wennen.

Ben je op zoek naar een handig kattenluik? Bekijk dan eens het premium zwarte kattenluik en het premium witte kattenluik. Beide hebben 4 vergrendelingsstanden en zijn gemakkelijk te monteren!

Reactie plaatsen