Tips voor gebruik van een kattenbak

8 minuten leestijd
tips voor het gebruik van een kattenbak

Kattenliefhebbers opgelet!


Tips voor het gebruik van de kattenbak
De kattenbak is een onmisbaar item in het huis van iedere kattenliefhebber. Door een goede kattenbak aan te schaffen en deze schoon te houden, voorkom je dat je kat in huis gaat poepen en plassen. En dit is wel zo prettig, want niemand zit te wachten op dit soort onaangename verrassingen.


Heb je een kattenbak gekocht, maar is je eigenwijze kat nog niet helemaal overtuigd van het gebruik? Lees dan snel verder. In dit e-book lees je hoe je je kat kunt leren om de kattenbak te gebruiken en hoe je het beestje kunt laten wennen aan een nieuwe kattenbak.

Je kat leren om de kattenbak te gebruiken
De meeste katten leren op jonge leeftijd hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Dit leren ze niet van hun baasje, maar van hun moeder. De moeder maakt haar kittens in feite zindelijk.

Toch kan het voorkomen dat een volwassen kat de kattenbak niet weet te vinden of simpelweg weigert te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld komen door medische problemen, maar ook voorkeuren met betrekking tot de kattenbak. Daar komt nog bij dat kittens soms te vroeg van hun moeder worden weggehaald. Hierdoor slaan zij de les over zindelijkheid en de kattenbak in feite over.

Heb jij een kat die de kattenbak - om wat voor reden dan ook - niet weet te vinden? Gebruik dan onderstaande tips om je kat zelf te leren hoe hij de kattenbak moet gebruiken.

Koop de juiste kattenbak
Veel katten die hun behoefte niet op de kattenbak doen, hebben hier een goede reden voor. De kattenbak die zij van hun baasje hebben gekregen, is simpelweg te klein. Heb je een kleine kattenbak gekocht voor je kitten? Dan is de kans groot dat deze over een paar maanden te klein is voor het beestje. Bij het kopen van een kattenbak kun je dan ook beter het zekere voor het onzekere nemen. Dit doe je door een ruime kattenbak te kopen.

Tip: heb je een kleine en/of oudere kat? Neem dan een kat met lage instap. Hierdoor kan je kat zonder problemen de kattenbak verlaten. Een te hoge instap kan er ook voor zorgen dat je kat de kattenbak mijdt.

Neem eventueel meerdere kattenbakken
Heb je voldoende ruimte in huis? Dan kun je ervoor kiezen om meerdere kattenbakken te plaatsen. Dit vergroot de kans dat je kat de kattenbak(ken) weet te vinden als hij zijn behoefte moet doen. Heb je meerdere katten? Dan is het aanschaffen van meerdere kattenbakken altijd verstandig.

Zet de kattenbak op de juiste plek
Door de kattenbak op de juiste plek te zetten, vergroot je de kans dat je kat de bak daadwerkelijk gaat gebruiken. Maar wat is nu eigenlijk de juiste plek? Deze moet in ieder geval aan enkele eisen voldoen:
- De ruimte moet toegankelijk zijn voor je kat. Dit betekent dat de ruimte waar de kattenbak staat, altijd bereikbaar moet zijn. Zet je kattenbak dus niet neer in een ruimte die af en toe afgesloten is.
- De ruimte moet rustig zijn. Katten vinden het niet prettig om hun behoefte te doen in een drukke omgeving.
- De ruimte waar de kattenbak staat, moet niet dezelfde ruimte zijn waar ook het water en voer van je kat staat. Katten vinden het niet prettig om in de buurt van hun water en voer te poepen en plassen.

Houd je hier rekening mee bij het plaatsen van de kattenbak, dan is de kans beduidend groter dat je kat hem inderdaad gaat gebruiken.

zelfreinigende kattenbakMaak de kattenbak dagelijks schoon
Katten zijn schone dieren. Is de kattenbak vies? Dan zoeken ze liever een andere plek om hun behoefte te doen. Maak je kattenbak daarom dagelijks schoon door de poep en urine te verwijderen. Heb je meerdere katten? Dan kan het zelfs nodig zijn om de kattenbak iedere ochtend en avond schoon te maken. Verder is het erg belangrijk om het grint regelmatig te verversen. Reinig hierbij ook direct de kattenbak met reinigingsmiddel.

Leer het schema van je kat kennen
Bovenstaande alinea’s geven je enkele algemene tips voor het aanschaffen en gebruik van de kattenbak. Heb je deze tips geraadpleegd, dan kun je je kat leren om de kattenbak te gebruiken. Dit begint met het ontdekken van het schema van je kat.

De meeste katten moeten zich ontlasten na het eten, na het doen van een dutje en/of na het spelen. Probeer voor jouw kat te achterhalen wanneer het beestje de kattenbak nodig heeft. Als je dit weet, kun je je kat op de juiste momenten naar de kattenbak sturen.

Speel in de buurt van de kattenbak
Veel katten moeten naar de kattenbak na het poepen of plassen. Weet je kat de kattenbak niet altijd te vinden? Help het beestje dan een handje door in de buurt van de kattenbak met hem te spelen. Merk je dat je kat naar de kattenbak moet? Stuur het beestje dan in de juiste richting. Helpt dit niet voldoende, dan kun je je kat ook zelf op de kattenbak zetten.

Leer je kat hoe de kattenbak werkt
Zoals al eerder vermeld, leren de meeste katten het gebruik van de kattenbak van hun moeder. Het kan achter voorkomen dat jouw kat deze les gemist heeft, bijvoorbeeld omdat hij (te) vroeg bij zijn moeder is weggehaald. In dit geval ben jij de aangewezen persoon om het fenomeen kattenbak uit te leggen.

Dit doe je door je kat naar de kattenbak te tillen als hij bijna gaat poepen of plassen. Doe je dit enkele keren, dan zal je kat onthouden dat de kattenbak de juiste plek is om zijn behoefte te doen.

Ook moet je je kat leren hoe hij in de kattenbakvulling kan graven. Dit doe je door met je vinger wat kattenbakvulling opzij te schrapen na het poepen of plassen. Let op: pak niet de poot van je kat vast om een gravende beweging te maken. Dit vinden katten namelijk niet prettig.

JC pets zelfreinigende kattenbakOngelukje? Niet boos worden!
Als je ergens een plasje of hoopje vindt, ben je natuurlijk niet blij. Onthoud echter wel dat je kat niet bewust buiten de kattenbak zijn behoefte heeft gedaan. Word je boos op je kat, dan zal het beestje alleen maar bang van je worden. En dit is niet wenselijk, want een bange kat heeft juist vaker last van zindelijkheidsproblemen. Probeer daarom altijd rustig te blijven als je kat een ongelukje heeft gehad.

Verplaats de ontlasting naar de kattenbak
Heeft je kat buiten de bak gepoept? Gooi de ontlasting dan niet in de prullenbak, maar doe deze in de kattenbak. Zo laat je je kat zien waar de ontlasting wél hoort. Bovendien laat je op deze manier de geur van je kat achter in de kattenbak. Dit vergroot de kans dat je kat de kattenbak gaat gebruiken.

Maak de plek goed schoon
Het is belangrijk om de plek waar je kat zijn behoefte heeft gedaan, goed schoon te maken. Niet alleen omdat dit wel zo hygiënisch is, maar ook omdat je zo voorkomt dat je kat nogmaals buiten de bak gaat zitten. Als een bepaalde plek in huis naar poep of plas ruikt, zal je kat hier namelijk sneller nogmaals gaan zitten. En dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Onderzoek achterliggende problemen
Blijft je kat buiten de kattenbak poepen en plassen? Dan heeft dit waarschijnlijk een achterliggende oorzaak. Enkele mogelijke oorzaken zijn de volgende:
- Je kattenbak is te klein voor je kat.
- Je kattenbak voldoet niet aan de wensen van je kat. Heb je bijvoorbeeld een kattenbak zonder overkapping? Dan kan het zo zijn dat je kat de kattenbak vermijdt omdat het beestje liever een kattenbak met overkapping gebruikt.
- Je gebruikt een kattenbakvulling die je kat niet prettig vindt.
- Je kattenbak staat niet op de juiste plek in huis.
- Er zijn te weinig kattenbakken in huis.

Heb je al deze oorzaken uitgesloten en blijft je kat buiten de kattenbak poepen en plassen? Dan kan dit ook nog een medische oorzaak hebben. In dit geval kun je het beste een bezoek brengen aan de dierenarts om je kat uitvoerig te laten checken. Zo komen eventuele medische problemen vanzelf aan het licht.

Je kat laten wennen aan een nieuwe kattenbak
Heb je een nieuwe kattenbak gekocht? Dan moet je kat even wennen aan zijn nieuwe toilet. Je kunt het beestje helpen om sneller te wennen door:
- De kattenbak met je kat samen in een kleine ruimte te zetten. Nu zal je kat de kattenbak vanzelf gaan besnuffelen en verkennen.
- De overkapping tijdelijk van de kattenbak te halen. Katten vinden het niet prettig om een onbekende ruimte te betreden. Door het dakje van de kattenbak te halen, maak je de verkenning net wat gemakkelijker voor het beestje.
- Til je kat eventueel op de kattenbak om een eerste verkenning uit te lokken, mocht je kat zelf niet op onderzoek uitgaan.

Met deze tips is je kat in een mum van tijd gewend aan zijn gloednieuwe toilet!

Reactie plaatsen