Waarom eten honden poep?

6 minuten leestijd
Waarom eten honden poep?

Stel je voor: je loopt lekker met je hond door het park, de zon schijnt, de vogels fluiten… en ineens duikt je trouwe viervoeter met zijn neus in een verse drol. Voor je het weet, is het hap, slik, weg. 

Je denkt: Mijn hond eet alles wat los en vast zit, maar waarom in hemelsnaam poep?” Je bent niet de enige! In deze blog duiken we in de wereld van coprofagie (het eten van ontlasting) en beantwoorden we de meest gestelde vragen die we wekelijks ontvangen van hondeneigenaren.

6 redenen waarom honden poep eten

Er zijn talloze redenen waarom honden poep eten. Het is een gedrag dat bij veel baasjes voor verbazing, walging en soms zelfs wanhoop zorgt. Maar voor honden is het vaak heel logisch gedrag.

1. Instinct en moederliefde

Bij pups zie je het gedrag soms al vroeg. Moederhonden eten de ontlasting van hun pups om het nest schoon te houden. Dit is een natuurlijk overlevingsinstinct: het voorkomt dat roofdieren het nest ruiken en beschermt de kleintjes tegen ziektes. Sommige pups nemen dit gedrag over, maar meestal groeit het er vanzelf uit.

2. Honger of vraatzucht

Simpel maar waar: een hond die honger heeft, eet sneller alles wat hij tegenkomt, inclusief poep. Honden die op dieet zijn of niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen op zoek gaan naar alternatieven. Poep bevat nog onverteerde voedingsstoffen, dus voor een hond met trek is het een soort ‘snack’.

3. Tekort aan voedingsstoffen

Soms eet een hond poep omdat hij een tekort heeft aan bepaalde vitaminen, mineralen of enzymen. Vooral als je hond ook andere vreemde dingen eet (stenen, gras, modder), kan dit wijzen op een voedingsprobleem. Supplementen zoals Bokashi, veendrenkstof of een compleet hondenvoer kunnen helpen.

4. Verveling of stress

Een hond die zich verveelt of gestrest is, kan ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals het eten van poep. Dit zie je vaak bij honden die te weinig beweging of mentale uitdaging krijgen, of bij honden die veel alleen zijn.

5. Aangeleerd gedrag of aandacht zoeken

Sommige honden leren dat poep eten aandacht oplevert, zelfs als het negatieve aandacht is. Een boze baas is immers ook een baas die naar je kijkt! Vooral jonge honden kunnen dit gedrag ontwikkelen als ze merken dat het effect heeft.

6. Medische oorzaken

In zeldzame gevallen kan coprofagie wijzen op een medisch probleem, zoals een spijsverteringsziekte, diabetes, schildklierproblemen of een verminderde werking van de alvleesklier. Raadpleeg altijd een dierenarts als je hond plotseling begint met poep eten of als het gedrag extreem is.

Waarom vinden honden poep lekker?

Voor ons is het onvoorstelbaar, maar voor honden is poep soms gewoon… lekker. De geur en smaak van ontlasting kunnen aantrekkelijk zijn, zeker als het voer van het andere dier rijk is aan vetten of eiwitten. Kattenpoep, paardenpoep en zelfs mensenpoep zijn favoriet bij veel honden. Dit komt doordat deze soorten ontlasting vaak nog veel onverteerde voedingsstoffen bevatten, wat het voor honden extra aantrekkelijk maakt.

Is poep eten gezond?

Kort antwoord: nee, poep eten is niet gezond voor je hond. Het brengt verschillende risico’s met zich mee:

  • Parasieten en wormen: Uitwerpselen kunnen wormen en andere parasieten bevatten, die je hond ziek kunnen maken.

  • Bacteriële infecties: Poep zit vol bacteriën zoals E. coli en Salmonella, die maag- en darmproblemen kunnen veroorzaken.

  • Giftige stoffen: Als je hond poep eet van een dier dat medicijnen of giftige stoffen heeft binnengekregen, kan dit gevaarlijk zijn.

  • Inwendige schade: Regelmatig poep eten kan het spijsverteringsstelsel irriteren en leiden tot braken, diarree of constipatie.

Soms lijkt je hond nergens last van te hebben, maar de risico’s zijn reëel. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Wat te doen als je hond poep eet? In 8 stappen naar verbetering

Je hond eet poep – wat nu? Geen paniek! Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen:

1. Oorzaak achterhalen

Probeer te ontdekken waarom je hond poep eet. Is het honger, verveling, stress, een tekort aan voedingsstoffen of misschien een medische oorzaak? Dit bepaalt de aanpak.

2. Voeding controleren

Zorg dat je hond een compleet, uitgebalanceerd dieet krijgt. Overweeg een supplement als je vermoedt dat er een tekort is aan vitaminen of mineralen. Producten als Bokashi of veendrenkstof kunnen de darmflora ondersteunen en de behoefte aan poep eten verminderen.

3. Meer beweging en uitdaging

Verveling is een grote boosdoener. Zorg voor voldoende beweging, spelletjes en mentale uitdaging. Een vermoeide hond heeft minder tijd (en zin) om poep te zoeken.

4. Direct opruimen

Eet je hond zijn eigen poep? Ruim het direct op, zodat hij geen kans krijgt. Dit geldt ook voor de tuin of het balkon. Met de juiste poepzakjes voor je hond wordt het opruimen bovendien een stuk makkelijker én milieuvriendelijker.

5. Aangelijnd uitlaten

Laat je hond aangelijnd uit op plekken waar veel poep ligt. Zo kun je sneller ingrijpen als hij interesse toont in een drol.

6. Afleiden en belonen

Leid je hond af als hij op poep afgaat. Gebruik een speeltje, een bal of een superlekkere snack. Beloon hem uitbundig als hij de poep laat liggen. Consequent zijn is hierbij het sleutelwoord.

7. Gedragstraining

Gebruik een commando als ‘laat maar’ en beloon je hond als hij luistert. Begin hiermee al bij pups, zodat ze het gedrag niet aanleren. Heb je ook last van blafgedrag? Lees dan ons artikel over hoe je een hond blaffen afleert voor extra tips.

8. Medische check

Blijft je hond poep eten ondanks al je inspanningen? Laat hem dan nakijken door een dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten.

De vragen die we wekelijks ontvangen van diereneigenaren

Mijn hond eet poep van andere honden, is dat gevaarlijk?

Ja, want de poep van andere honden kan parasieten, bacteriën of zelfs resten van medicijnen bevatten. Dit kan je hond ziek maken.

Mijn pup eet eigen poep, groeit dit over?

Vaak wel, zeker als je het gedrag niet onbedoeld beloont. Blijf consequent en ruim de poep direct op. Gebruik altijd poepzakjes voor je hond om het schoon te houden.

Bestaat er een middel tegen ontlasting eten hond?

Er zijn supplementen zoals Bokashi, veendrenkstof en Puur Fit die kunnen helpen, vooral als het gedrag te maken heeft met een tekort aan voedingsstoffen of een verstoorde darmflora.

Is poep eten altijd een teken van een probleem?

Niet altijd. Soms is het gewoon nieuwsgierigheid of instinct. Maar als het gedrag plotseling ontstaat of extreem is, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Heb je ook last van blaffende honden in de buurt?

Lees dan ons artikel over middel tegen blaffende honden buren of ontdek wat te doen tegen blaffende hond voor praktische tips.

Tot slot: blijf positief en consequent!

Het eten van poep is een hardnekkige gewoonte, maar met geduld, aandacht en de juiste aanpak kun je het gedrag vaak verminderen of zelfs helemaal afleren. 

Onthoud: straffen werkt meestal averechts en kan het probleem verergeren. Beloon goed gedrag, zorg voor voldoende uitdaging en houd de voeding in de gaten. Zo wordt jouw hond hopelijk snel weer een drollenloze wandelmaat!

Reactie plaatsen